середа, 29 травня 2024 р.

 

Бібліомікс "Студенту і випускнику: на допомогу навчальному процесу (Огляд книг, та онлайн пошук навчальних закладів для вступу)" – під таким заголовком відбувся захід у бібліотеці-філії 14 МЦБС, де зібралися юнаки, за обговоренням власного бачення майбутнього. 
 

Навіть в такий складний час в Україні молодь намагається освоювати нові професії, досягати нових вершин в здобутті освіти і побудові кар’єри. Тож, побажаймо успіхів тим, перед ким лише відкриваються життєві двері пошуку і освоєння професійного шляху.

субота, 25 травня 2024 р.

                                   Попереду вихідний - час для читання цікавої книги.


 

Поки старші студійці готуються до учбових заліків, ми з Мар'янкою виготовили на наших заняттях в артстудії "Дика м'ята" нереальної краси квіти.



 Маки - це ті квіти, які не залишають байдужими жодного споглядача і поціновувача цієї дивовижної рослини.
Горять, пломеніють маки червоні! 
 
 
А виготовили ми їх з гофрованого паперу, тканини і ниток. Скріпили за допомогою клейового пістолета. (Вживу маки виглядають дуже ефектно і максимально реалістично)


середа, 22 травня 2024 р.

 

У бібліотеці-філії 14 МЦБС відбувся відеопрегляд «Кримська трагедія: історія геноциду» До відеоперегляду долучилися відвідувачі бібліотеки з подальшим обговоренням .

Депортація кримських татар 18–20 травня 1944 року - один із найстрашніших прикладів злочинів радянської влади, вчинених нею під час Другої світової війни.
 
 
 
       У травні 1944 року, під час головної хвилі депортації виселено близько 200 тисяч кримських  татар.
 

 4 липня 1944 року, НКВС офіційно поінформував Сталіна про те, що спецоперація “переселення кримських татар” завершена. Внаслідок депортації загинув майже кожний другий представник кримськотатарського народу.
14 липня 1944 року до Криму дозволили переселитися 51 тисячі людей, переважно росіян. Їм надали для проживання опустілі оселі кримських татар. 
 

У 1948 році москва визнала кримських татар довічними переселенцями. Росія і сьогодні, анексувавши Крим, чинить тиск на кримських татар.
Учасники заходу дізналися про трагічні сторінки історії і масштаб трагедії кримськотатарського народу, позбавленого свободи, домівок і рідної землі.

 

Нам дуже важливі відгуки наших читачів. Одним з таких є відгук нашої читачки Олени К.
 
 


"Я читала цю книгу, майже не відриваючись, хіба що іноді навмисно закривала, і мовчки тихо сиділа - довго преварювала в голові все написане. Книга вразила, дістала до самих глибоких куточків моєї душі"...
Іноді, коли книга дуже вражає, читачі діляться з нами своїми враженнями.
Ось такий фотовідгук надійшов про книгу Світлани Талан "Розколоте небо" від читачки нашої бібліотеки Олени К.

вівторок, 21 травня 2024 р.

 

У артстудїї «Дика м'ята», що при бібліотеці-філії 14 МЦБС відбувся майстерклас на тему «У всій красі квітує травень».



              Дівчатка студійці виготовили квіти з фоамірану, фетру і гофрованого паперу.
                          Неймовірно яскраві тендітні квіти поселилися і в дівчачому волоссі,
 
 

                                                                     і у вазочці на столі,
 
і 
 
мерехтливими хмаринками сяяли у дівчаток в руках . 
 
Квіти – це те, що безперечно робить дівчат щасливими! Ми їх робимо з різних матеріалів, і завжди з великим задоволенням!
А ще дівчатка переглянули виставку "Мамина усмішка", і щиро раділи, побачивши на світлинах своїх мам.


пʼятниця, 17 травня 2024 р.

 


В рамках тижня безпеки дорожнього руху бібліотекарі філії 14 МЦБС провели майстерню з виготовлення флікерів "будь помітним на дорозі" спільно з учнями 4 класу Козацької Гімназії м. Кропивницького. Про те, що таке флікер (світловідбивач), його важливість і необхідність носити з собою в темний час доби дітям розповіли бібліотекарі разом з класною керівницею. Адже при їзді з ближнім світлом відстань, при якій можна помітити пішохода 25—30 метрів, а якщо у людини є флікер, то вона збільшується до 130–140 метрів. Тож водій, що їде в машині з включеним дальнім світлом, може побачити флікер з відстані 400 метрів.
У таких країнах як Велика Британія, Фінляндія, Естонія, використання флікерів є обов'язковим згідно з їхніми Правилами дорожнього руху. Час показав, що кількість ДТП за участю пішоходів у цих державах значно знизилася після прийняття рішень про використання флікерів.
Флікери виготовляють з м'якого пластику і мають яскравий відтінок. Вони бувають у вигляді смайликів, іграшок, пластин, значків, плоских брелоків і наклейок.
Діти виготовили флікери з фетру та світловідбивних елементів і таких же шнурівок.
Матеріали для майстер-класу надано в межах проєкту "Громадський хаб "Амбасадори безпеки", що впроваджується ГО "Агенція сталого розвитку "Хмарочос" за підтримки Проєкту стабілізації поліцейської діяльності (PSP) коштом уряду Канади через Міністерство закордонних справ Канади.






четвер, 16 травня 2024 р.

 

Вишиванка – важлива частина культури українського народу, святковий елемент національного одягу. Тому, знати про існування цього важливого дня - свята вишиванки повинен знати кожен, хто вважає себе українцем.
Історію виникнення особливої української вишиванки пов’язують з виникненням трипільської культури епохи пізнього неоліту.
Берегинею вишивки завжди була жінка. Вміти вишивати – це було не заняттям, а обов’язком. Вона й сама завжди була у гарній вишитій сорочці.
 

                  Та з особливим ставленням матері вишивали синам сорочки.
              Про це мій вірш.💬
Вишивала мати сину вишиванку,
Миготіла голка у руках метких.
Додала до ниток кольори світанку,
Вечір у серпанку, й ніжні пелюстки.
Кетяги калини, й зонтики любистку
Маки та колосся у нитки вплела.
Синій цвіт волошки, і зелене листя -
З вікового дуба міці додала.
Вишивала долю в світлих візерунках,
До ниток вплітала щем щасливих днів,
В хрестики складала ніжності чарунки,
Створювала дивний світ на полотні.
Квітне візерунок вогником надії
Символом любові у душі палкій
Зігріває серце виплекана в мріях
Вишиванка мами - оберіг святий.
Г. Суржок

середа, 15 травня 2024 р.

 

До Дня матері, і Дня родини в бібліотеці-філії 14 МЦБС відкрилася міні виставка під назвою «Мамина усмішка». 
 

                             
                                   На цих фото усмішки жінок, що є матерями. 
 
 

Сьогодні нашим матерям випало більше плакати, ніж усміхатися… Війна вносить свої корективи. Бо саме на материнські плечі здебільшого лягає цілковите виховання дітей, і турбота про них.
Тільки мати все життя хвилюється за свою дитину, в якому б віці та не була, і куди б доля її не закинула. А коли мати усміхається – то дорогого вартує.
Усмішка мами – запорука щасливої родини. Тож нехай частіше наші мами усміхаються!
 
 

 

Сьогодні у бібліотеці-філії 14 МЦБС м. Кропивницького відбулася мовознавча інтелект-вікторина «У вінку мовної краси»
 
 
 
 
До вікторини було залучено юнацтво та молодь мікрорайону.
 
 



Українська мова, наче пісня - співуча і мелодійна, багата і барвиста, і пізнавати її глибше – одне з наших першочергових завдань. Мова - то окраса життя. Саме мова є найбільшим і найдорожчим багатством нашого народу, бо ж доки існує народ, доти живе і мова. Метою проведення заходу було поглиблення знань про рідну мову; виховування любові і поваги до рідного слова, адже знання рідної, української мови сьогодні дуже важливе, бо саме в цей час українців з їх мовою намагається жорстоко знищити сусідня держава. Тож не даймо нас викорінити, вбити. Спілкуймося рідною, солов’їною. Україна має право на існування! Нехай про нас знає весь світ!

пʼятниця, 10 травня 2024 р.

 

Вітаю всіх!
Сьогодні трохи не зовсім бібліотечна тема, але така важлива, і змістовна.
Кожного ранку наш з колегою робочий день починається з прибирання території бібліотеки (щодня збираємо розкидані порожні пляшки, кришечки різних видів, фантики від цукерок, алюмінієві банки та ін.)
Нещодавно я написала "листівку",

                          і причепила порожній мішок (щоб можна було туди викидати сміття),
 
 

                                     і о, диво - мішок наповнюється, а територія чиста! 
 
 

Ми часто скаржимося на те, що люди не дотримуються чистоти, розкидають сміття. А треба щоб побільше стояло урн для збору того самого сміття. І жити стане набагато приємніше!
Звичайно, десь, в європейській країні, за кордоном, тут би стояв спеціальний контейнер, та нам ще далеко до цього, поки лише мішок, прив'язаний до дерева...
Виховуймо наших дітей, змінюймо щось навколо себе, змінюймося самі, це нам під силу!

середа, 8 травня 2024 р.

 

8 травня Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. Ми приєднуємося до європейської традиції святкування перемоги над нацизмом.
Для Європи 8 травня — точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Пам’ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю.
 
 

8 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановує кожного, хто боровся з нацизмом, а також пам’ять мирних цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, дітей війни, примусових робітників.

вівторок, 7 травня 2024 р.

 

 
 

 
До відзначення Дня Європи у бібліотеці-філії №14 МЦБС, що в Кропивницькому підготували онлайн фотоподорож «Мандруючи Європою». 
https://fb.watch/sZ1nGP09DT/
Для нас це дуже символічна дата, бо зараз, як ніколи раніше, Україна демонструє, що є повноправною самодостатньою частиною європейського суспільства. Українці вже довели власною боротьбою проти російських окупантів свою європейську ідентичність.
В Україні День Європи почали святкувати ще у 2003 році. Враховуючи події Євромайдану та підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році, це свято набуло не просто символічного значення. У червні 2022 року Україна отримали кандидатський статус ЄС. Нині ключовим питанням є початок переговорів про вступ України до Євросоюзу.


 

субота, 4 травня 2024 р.

 

 
Ці неймовірні і креативні рукодільниці створили сьогодні у бібліотеці надзвичайну красу!

                                 Пишаюся ними! Артстудія "Дика м'ята" рулить!




               👍👍👍І вони задоволені, бо мають до Великодня гарні подарунки💖💖💖
 
 

пʼятниця, 3 травня 2024 р.

 

Розпакування і перегляд новинок - одне з найприємніших подій в нашій книгозбірні!

 
А найактивніші читачі нові книги 📗📘📙 вже й у руках тримають.
 




🏖️Заглядайте, якщо бажаєте прочитати щось новеньке і захоплююче.🏜️🏞️🌋🔥🌄🌅