середа, 24 липня 2024 р.

«Конституція ̶ твої права та обов’язки»

 

У бібліотеці -філії 14 МЦБС проведений Круглий стіл на тему: «Конституція – твої права та обов’язки» для дітей.

У світі дорослих законів діти часом можуть відчувати себе розгублено. Тож розпочати знайомство з ключовими правилами, за якими живе країна та її громадяни, варто ще з дитинства.

Ми підготували для наших найменших українців добірку з поясненнями важливих статей основного закону, який гарантує і захищає права дитини.

Адже розповісти дітям про їхні права – то гарантія створення фундаменту для формування майбутньої громадянськості.

Маленькі читачі, які відвідали в цей день бібліотеку, дізналися про історію створення і написання нашої Конституції, про її сучасне і минуле, а також ознайомилися з правами і обов’язками, які їм гарантує Основний Закон нашої країни.



субота, 13 липня 2024 р.

 


Екопікнік "Кіровоградщина: мандрівка в зелену аптеку" - таку назву мав захід, що пройшов сьогодні у бібліотеці-філії 14 МЦБС.
Говорили з відвідувачами про користь трав, що ростуть в дикій природі нашої області. Адже в час, коли аптеки наперебій пропонують безліч хімічних препаратів, що відверто "одне лічать, інше калічать", і ціни в яких просто захмарні, варто придивитися до пропозицій матінки Землі - трав, що населяють рідну Кіровоградщину. Адже трави - це частина природи, вони гарно коригують здоров'я, і лікують м'яко та невимушено. Це і корисніше і дешевше, і менше інтоксикації для організму в цілому. Але є декілька "але": для лікування травами потрібно трохи часу, зусиль і терпіння, трохи наснаги і багато бажання.
Такі трави, як квіти ромашки, цвіт липи, чебрець, насіння льону, листя суниці лісової - найпопулярніші із зелених ліків. Та все ж, необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем, щодо вживання ліків із зеленої аптеки. А в нашій бібліотеці ви знайдете літературу про перелік корисних трав, якими багата Кіровоградщина.
 



 

А ви знали, що існує така дивовижна річ як ловець снів? Ну, це коли заснути довго не можеш, щоб не рахувати слоників, милуєшся пір'нками, намистинками, що нанизані на коло, яке притягує сни, що десь блукають по темних закутках будинку)))👧
Сьогодні в артстудії "Дика м'ята" ми робили саме таку прикрасу.
 


Результат нас неймовірно приємно здивував і потішив!
 
 

На фото - найзавзятіша рукодільниця Бутовська Мар'яна - членкиня артстудії "Дика м'ята" зі своїм ловцем снів.
 
 


                                    Тепер сни Мар'янки будуть набагато цікавішими!
 

субота, 6 липня 2024 р.

 


Якщо телефонують друзі, і просять зустрітися, то я, не вагаючись, запрошую їх до себе на роботу – у бібліотеку. Повірте, кращого місця для зустрічі не знайти! Тиша, комфортна обстановка в оточенні книг📚, чашечка кави ☕☕– саме ті речі, і той час, що зближують.

Коли можна поговорити про маленькі жіночі таємниці з близькою людиною, і трішечки «згрішити», навіть коли ти на дієті

.
А після задушевних розмов і прощання з подругою зателефонувати їй і сказати: «Люба, ти забула торбинку з запашними травами для чаю, що я тобі приготувала, а у відповідь почути: «Напевне, то не випадково, бо мені так сподобалося💗💗💗 у вашій бібліотеці, що я обов’язково завітаю ще».
🥰🥰🥰

четвер, 4 липня 2024 р.

 

У бібліотеці-філії 14 МЦБС м. Кропивницького бібліотекарі разом з відвідувачами створили портретний нарис Олени Пчілки, присвячений її 175 річчю.

Аналіз особистості письменниці досліджувався з різних сторін: біографічної, інтелектуальної та творчої .
Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач)

– письменниця, перекладачка, громадська діячка, фольклорист, етнограф. Перша жінка – борчиня за українську мову.
На жаль, ми мало знаємо про цю талановиту жінку – аристократку духу. Бо ж її прогресивністю і наполегливістю захоплювались усі: жінки й чоловіки. Вона першою змінила ошатну аристократичну сукню на народний український стрій з косою та вінком. Першою з жінок взялася модернізувати та реформувати українську мову. Ольга Петрівна всіма силами протистояла русифікації – навіть дітей не віддавала до російськомовних шкіл, навчаючи їх вдома. На відкритті пам’ятника Котляревському в Полтаві Олена Пчілка демонстративно виступила українською, попри царську заборону і ризик арешту. Вона була єдиною жінкою, яка увійшла і поїхала в складі делегації українських інтелігентів на перемовини до царського прем’єра добиватися скасування заборони друкувати книжки і викладати в школах українською. Стала першою жінкою – академікинею.
Всі ці якості заслуговують на те, щоб ми більш детально вивчали автобіографію розумниці, модниці, красуні – видатної українки Олени Пчілки.