пʼятниця, 11 листопада 2022 р.

«Осінь життя ̶ пора золота»

 

         Якщо молодість життя можна порівняти з весною, то осінь – це пора людей старшого та похилого віку. В цю пору людина, як і природа, починає збирати свої врожаї. Зерна, що зростали за життя дають віддачу, приходить справжня мудрість життя, людина ділиться накопиченим  роками досвідом і потребує від близьких та оточуючих поваги та уваги.

        11 листопада колектив бібліотеки-філії №14 провів літературні посиденьки «Осінь життя  ̶  пора золота». Зворушливі вітання, проникливі пісні, гуморески, веселі музичні композиції – все це дарували читачі бібліотеки. Концертна програма, викликала дуже теплі та приємні емоції у присутніх і залишила незабутні враження.

        Маємо пам’ятати одне – людина, яка дожила до похилого віку, повсякчас гідна поваги. За ту працю, яку вона робила все життя, за той слід, який  вона лишила  на землі і за те, що їй по милості Божій вдалося дожити до цих літ. Адже далеко не усім дано таке величезне досягнення і благовоління – відчути мудрість і зрілість своїх років


пʼятниця, 21 жовтня 2022 р.

«Народ мій є! В його гарячих жилах Козацька кров пульсує і гуде!»

 

       14 жовтня в бібліотеці був проведений історичний хроноскоп «Народ мій є! В його гарячих жилах Козацька кров пульсує і гуду!», під час якого читачі дізнавалися  багато цікавої інформації про виникнення козацтва, побут та звичаї запоріжців, козацькі військові традиції тощо.

       Учасники заходу весело та жваво відповідали на питання вікторини «Козак? Парубок? Дитя? Вікторина до Всеукраїнського Дня козацтва»,  а також ознайомились з книгами про славні козацькі традиції, видатних представників козацької доби, які були представлені на виставці. Читачі переглянули фільм  «Країна. Історія Українських земель. Козаки».


 

«Українська мова ̶ коріння нації»

         Завдяки мові та мисленню суспільство здатне змінювати навколишній світ. Недарма, українську мову називають солов’їною, адже вона багата на епітети та її звучання неймовірне. Безумовно, мова для народу є його скарбницею, живою схованкою людського духу. Рідна мова утворює невидимий зв’язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього. Навіть коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право розмовляти своєю мовою. Українські поети, художники, політичні діячі у всі часи намагалися зберегти та популяризувати рідну мову. З року в рік наша мова збирає все більше справжніх прихильників. Вже з 1997-го року щорічно дев’ятого листопада святкують День української писемності та мови.

         7 жовтня колектив бібліотеки-філії №14 провів свято до Дня української писемності та мови «Украї
нська мова 
̶  коріння нації». На святі звучали вірші, пісні, гуморески рідною мовою,  також діти відгадували загадки, ребуси, кросворди. Вкотре всі переконались, що наша мова найпрекрасніша в світі, говорити українською  ̶  це престижно і модно!

 

четвер, 29 вересня 2022 р.

«Приведи друга в бібліотеку»

 

     29 вересня в бібліотеці-філії №14 відбувся День відкритих дверей під назвою «Приведи друга в бібліотеку»

     Кожен, хто прийшов з другом  до бібліотеки мав можливість дізнатися багато цікавого, отримували подарунки та приємні сюрпризи. Гостям були запропоновані презентації, ігри, виставки, оглядові екскурсії, а також конкурси та вікторини. Щоб потрапити до бібліотеки треба було спочатку відгадати загадку, а далі пройти деякі етапи: скласти слоган про бібліотеку, розгадати ребус, відповісти на питання літературної вікторини. Протягом свята демонструвались відео презентація: «20 найкрасивіших бібліотек світу». Для маленьких користувачів була підготовлена презентація «Як поводитись у бібліотеці» та казкові загадки від Маші та Ведмедя.

    Тож цього дня тут ніхто не нудьгував. В цілому, свято пройшло цікаво та креативно.


понеділок, 26 вересня 2022 р.

«Вечір-портрет до 150 років Крушельницької»

 

    23 вересня виповнюється 150 років від дня народження видатної української оперної співачки та педагогині Соломії Крушельницької. В бібліотеці-філії №14 пройшов вечір-портрет присвячений відомій українській оперній співачці.  Учасники заходу дізнались багато корисного та цікавого про Соломію.  Читачі мали змогу продивитись цікавий фільм «Два життя Соломії».

  Соломія Крушельницька – видатна українська оперна співачка. В усьому музичному світі кінця ХІХ – першої половини ХХ століття була символом досконалості й неперевершеності. Її незрівняної краси лірико-драматичне сопрано діапазоном майже в три октави – воістину унікальне явище в оперному мистецтві.

   Перед мистецтвом української співачки, перед красою її душі схилялись видатні співаки світу: Е. Карузо, М. Баттістіні, Тітта Руффо, Ф. Шаляпін, О. Мишуга, М. Минцинський, Я. Решке, А. Дідур та багато інших. Знамениті композитори Д. Пуччіні, А. Каталані, Р. Штраус висловлювали їй свою вдячність за блискуче виконання головних партій в їхніх операх. Великій співачці присвячували свої твори композитори, письменники, художники. Такого всесвітнього визнання, пошани та любові добилася проста дівчина з українського мальовничого села, адже Україна завжди славилась своїми співочими талантами, красою та мелодійністю пісень.